

M'orientes, si et plau?

La orientació educativa no és un fet nou a les escoles, ja fa anys que existeix amb altres noms, portat per persones diferents i de maneres diferents. En els darrers anys, però, aquesta figura comença a ser més coneguda per pares i alumnes i ens ha generat curiositat, ara que fem quart d'ESO i ho necessitem més que mai, conèixer qui fa la orientació educativa al nostre centre.

Hem entrevistat a la Teresa Morales, orientadora educativa del nostre centre. Això és el que ens ha dit:
RIB -Què vol dir orientadora educativa?
TM - Vol dir que intento ajudar els alumnes d’aquest centre a sortir-se´n amb els seus estudis, des del punt de vista acadèmic i també des del punt de vista emocional, intento entendre què els passa i donar pautes d’ajuda.
Laia Navarro
Amal Ouadi
En què consisteix el teu treball?
Com ja he dit abans, intento parlar individualment amb els alumnes per intentar ajudar-los el màxim possible en la seva tasca diària i intentar resoldre tots els problemes, tant acadèmics, com personals.
A la vegada, intento donar resposta als professor o als tutors sobre com us poden ajudar també, en el cas que algun alumne tingui certs problemes en concret.
Quins estudis es necessiten per fer aquesta feina?
En principi, va molt bé saber psicologia, però si estudies temes psicològics i aproves les oposicions en aquesta especialitat, que és el meu cas, fas cursos de formació, i tens interès i sensibilitat per allò que els passa als alumnes, també pots impartir aquest treball.

Quins estudis tens?
Jo vaig fer primer la carrera d’Educació primària en pedagogia terapèutica i educació especial, que vol dir ajudar aquells alumnes que presenten certs problemes en els seus aprenentatges. Vaig aprovar les oposicions per estar en una escola de primària. Després, vaig fer la llicenciatura de filologia catalana, i posteriorment, vaig aprovar les oposicions per estar en un institut en l’especialitat de psicopedagogia. Avui en dia s’anomena orientació educativa, perquè ara la tasca és més àmplia i més complexa que abans.
Des de quan estàs fent aquesta tasca?
En aquest centre fa vuit cursos que hi treballo, però fent aquesta feina, des del setembre d’aquest curs 2016-17

Quin criteri fas servir per triar els alumnes?
Normalment, les demandes les passen els tutors en coordinació amb tot l’equip docent de professors i del coordinador pedagògic.
Quins passos segueixes per orientar un alumne?
El procediment és el següent, primer els tutors, que són les persones que més coneixen els seus alumnes, detecten quan hi ha algun problema. Parlen amb els pares i si creuen convenient que se’ls passi algun test, me´l deriven a mi. Jo parlo amb l’alumne per conèixer-nos una mica. Pregunto coses de la seva vida, costums, si hi ha algun problema, matèries que més o menys els costen...
Després, si es veu convenient passo uns testos, ja sigui per orientar els alumnes des del punt de vista acadèmic o des del punt de vista emocional.
Quan tenim els resultats, passem la informació als tutors, als pares i al mateix alumne per aconseguir prestar l’ajuda adequada a cada alumne per a cada problema concret.
També em coordino amb la professional de l’EAP, que és la psicòloga que ens ve a ajudar dues vegades al mes i atendre a alumnes que tinguin uns problemes més greus.
Quant temps dediques a cada alumne?
Com que els alumnes són persones i de vegades tractem casos una mica delicats amb problemes importants per a ells, es dedica temps per conèixer-nos una mica, en una hora. Després un parell d’hores per fer els testos. Una altra hora per fer l’informe i passar la informació i estratègies d’ajuda al tutor i per últim, una altra hora per explicar als pares i a l’alumne els resultats del seu qüestionari.
En algun cas en concret, torno a parlar, més endavant, amb l’alumne i amb el tutor per veure com evoluciona.
També fas classe?
Sí, a la meva feina també es completa en fer classe de llengua als alumnes de 1r, 2n,3r i 4t ESO.

En què et bases per orientar a cada alumne?
Normalment en el problema concret que té, de les seves necessitats i d’allò que hem de treballar per millorar.

Quina feina t’agrada més?
Fer classe m’agrada molt, perquè m’agrada molt el contacte amb els meus alumnes, però com el que més m’agrada és ajudar els altres, les dues feines m’omplen molt.
Què és el que més t’agrada de cada feina?
La primera m’apassiona perquè fer de professora és la meva vocació des de petita i, com que tinc paciència, no m’importa repetir moltes vegades les coses, si alguna cosa no s’entén. Per altra banda, la feina d’orientadora educativa també m’omple perquè el tracte amb l’alumne és més personal, més íntim i m’agrada ajudar-los i que la gent pugui sortir-se’n d’allò que el preocupa.